Van donderdag 23 tot zondag 26 mei 2019 neemt de zeillogger VL92 Balder opnieuw deel aan “Oostende Voor Anker”. Aan de 20e editie van dit grote jaarlijkse maritieme evenement wordt deelgenomen door meer dan 150 klassieke zeilschepen uit diverse landen.

De kaaien, dokken en de vaargeul van Oostende zijn in deze dagen volledig bezet door schepen die het maritieme erfgoed over een periode van meer dan 100 jaar weerspiegelen.

Op en rondom de schepen en de havens worden diverse activiteiten georganiseerd zoals optredens en animaties voor jong en ouder publiek. Op ‘De parel van Oostende’, de Barkentijn “Mercator” is een tentoonstelling te zien over haar expeditie in 1934 naar Paaseiland.

De Vlaardingse zeillogger Balder heeft zojuist haar uitnodiging ontvangen om, evenals twee jaar geleden, weer te mogen meedoen aan dit evenement. Net als Vlaardingen is Oostende in het verleden ook een grote vissersplaats geweest. Naast visserij op de Noordzee waren de Belgen ook actief op de visserijgronden in de buurt van IJsland. De haringvangst was ook voor Oostende een van de belangrijke activiteiten in die tijd.

De VL92 Balder is een grondig gerestaureerde zeillogger die teruggebracht is in haar oorspronkelijke staat. Zij weerspiegelt daardoor een uniek beeld van de visserijvangst zo’n 100 jaar geleden. Een periode waarin het in o.a. de Hollandse vissershavens een komen en gaan was van schepen die bezig hielden met visvangst met behulp van zeilen en wind. Gedurende het evenement te Oostende is de Balder open voor bezichtiging door het publiek. Aan boord zullen rondleiders aanwezig zijn die met veel kennis van zaken kunnen vertellen over de inrichting, het zeilen en vissen met de Balder.

Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang. De kapiteins hebben de koers bepaald en de bemanning geregeld. Naar verwachting zal de VL92 Balder, afhankelijk van weer en wind, in een uur of 10 in eerste instantie koers zetten naar Zeebrugge. Daar wordt overnacht en vervolgens zal rond een uur of negen de volgende morgen, in een uur of 4, naar Oostende worden gevaren. Daar zal de Balder een ligplaats door de organisatie krijgen toegewezen. Hopelijk krijgt de Balder weer net zo’n mooie plaats als 2 jaar terug  toegewezen en zullen de weergoden het publiek weer goed gezind zijn.

Informatie: Bert Otto
06 18612669, info@zeilloggerbalder.com