100 jaar Museum in Vlaardingen

Foto Lijnstraat 2. Vlaardingen, de oudste locatie van het museum. Collectie Stadsarchief Vlaardingen

Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat de Vlaardingsche Oudheidkamer en Visscherij-museum, de voorloper van het huidige Museum Vlaardingen, werd opgericht. In de afgelopen honderd jaar had het museum het, net als nu, niet altijd even makkelijk. Gebrek aan financiële middelen, ruimtegebrek, verbouwingen en verhuizingen lopen als een rode draad door de geschiedenis van het museum. Maar het museum kent ook vele hoogtepunten. Hier zijn bijzondere initiatieven ontwikkeld en spraakmakende tentoonstellingen gemaakt.

Al honderd jaar heeft Vlaardingen een eigen museum, waar het rijke verleden van de stad te bewonderen is. Dit heugelijke feit laat Museum Vlaardingen, als rechtmatig opvolger van de Oudheidkamer, niet onopgemerkt voorbijgaan. Met de tentoonstelling Woelige baren, veilige haven. 100 jaar museum in Vlaardingen wordt u vanaf 1 november meegenomen in het verleden van het museum van de stad.

Met pronk- en topstukken uit de begintijd, waaronder de bijzondere objecten uit de schenking van mr. Simon van Gijn die aan de basis ligt voor de collectie van de Oudheidkamer, wordt het verleden van het museum opeens heel tastbaar. De meeste aandacht zal uitgaan naar de laatste vijftig jaar, de periode waarin het museum gevestigd is aan de Westhavenkade 54. Veel Vlaardingers kennen het museum nog uit deze tijd en bewaren speciale herinneringen aan bijvoorbeeld het snoepwinkeltje en het aquarium. Met hulp van oud-medewerkers, de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen en vrijwilligers zijn vijfentwintig memorabele momenten gekozen, waarmee deze periode uit de geschiedenis van het museum nog een keer tot leven komt.

Woelige baren, veilige haven
100 jaar museum in Vlaardingen
1 november 2020 t/m 21 februari 2021
Museum Vlaardingen
Westhavenkade 54
3131 AG Vlaardingen 

Let op: online reserveren verplicht: www.museumvlaardingen.nl/tickets