Scheepsmodel haringlogger VL92 Balder wordt op schaal gebouwd.

Hans Ekelenburg ( vrijwilliger bij de Balder) bouwt op kleine schaal 1:50 een nauwkeurig scheepsmodel van de haringlogger VL,92 Balder volgens de originele tekeningen. ‘Het vastleggen van een stukje maritiem erfgoed tot in de kleinste details’. ‘Het wordt een model in twee delen grenenhout, twee halve modellen welke later worden gemonteerd in het tonnenruim van de Balder.


Aan de stuurboordzijde met de vleet en aan de bakboordzijde de andere helft met de beug’. Deze vleet en beug worden door hem ook op de schaal gemaakt. Als scheepstimmerman kan Hans heel goed tekeningen lezen, en ideeën hoe het gaat worden ziet hij vooraf al door zijn ervaring. Het is niet zijn eerste model, ‘Vele modellen gingen hier aan vooraf, diverse scheeps- en vliegtuigmodellen heb ik reeds gemaakt met mijn schaaf, lijm en zaagjes’. Hans bouwt zijn model in de werkplaats van de Balder, hij heeft daar zijn eigen hoekje gecreëerd. ‘Er staat gelukkig nu geen druk op, het behoeft niet dit jaar gereed te zijn’. ‘Door de corona hebben wij niet gewerkt in de werkplaats en is alles stil komen liggen, nu wij weer corona proef werken ga ik zo nu en dan weer knutselen’. Hij werkt samen met Wim van de Borden (modelbouwer) waardoor hij zo nu en dan adviezen krijgt.

‘Het model wordt zoals de Balder, in 1912, van de Werf de Jong in Vlaardingen van de helling is gelopen. Ik tuig de Balder volledig op, maak kleine blokken voor de tuigage en zorg dat alles authentiek is’. Hans spreekt zeer gedreven en enthousiast over het scheepsmodel en heeft er vertrouwen in dat het als voorbeeld in het ruim van de Balder een prachtig beeld geeft hoe een logger er met vleet en beug er in vroegere tijden heeft uit gezien.

Hans Bakker