De voormalig architect zette zich vanaf de jaren 60 in voor de zeilerij; onder andere voor het terugbrengen en het behoud van de zeilende beroepsvaart. Hij was grondlegger en organisator van onder meer de Singlehanded en de Driehoek Noordzee, maar ook van de Strontrace en de Visserijdagen. Hij woonde meer dan 50 jaar in de vuurtoren van Workum, waar hij, zonder elektriciteit of stromend water, samen met zijn vrouw Cornelie zelfvoorzienend leefde.  Reid Jelles de Jong is 87 jaar geworden.

De Jong werd geboren in Wanneperveen (Ov.). Opgeleid als architect verdiende hij zijn geld met het restaureren van oude panden, zoals Scheepswerf de Hoop in Workum. Sinds 1967 woonde hij in de vuurtoren van Workum. Dat hij niet veel op had met de moderne techniek, kwam daar tot uiting. Tot voor kort hadden ze daar eigenlijk geen elektriciteit. Sinds kort zijn er twee zonnecellen op het dak, maar in principe werd er gestookt op hout en werd het pand verlicht met olielampen. Het werk op het land werd met de hand gedaan, en als er iets gezaagd moest worden ging dat met de handzaag.
De voormalig architect zette zich vanaf de jaren 60 in voor de zeilerij; onder andere voor het terugbrengen en het behoud van de zeilende beroepsvaart. Hij was grondlegger en organisator van onder meer de Singlehanded en de Driehoek Noordzee, maar ook van de Strontrace en de Visserijdagen. De passie voor het historische kwam naar voren in de zeilraces die hij organiseerde, waarvan de Strontrace de bekendste is. Bij die race, gehouden sinds 1974, moeten zeilschepen vanuit Workum mest naar Warmond (Z.-H.) vervoeren. Dit alles op de ambachtelijke manier, wat de race tot een van de zwaarste ter wereld maakt.

Hij woonde meer dan 50 jaar in de vuurtoren onder aan de dijk van Workum, waar hij, zonder elektriciteit of stromend water, samen met zijn vrouw Cornelie zelfvoorzienend leefde ze verbouwden o.a. hun eigen eten.  Op 6 oktober 2014 vond de overdracht plaats van It Toarntsje, de vuurtoren van Workum. Voor het symbolische bedrag van 1 euro is dit kleine maar bijzondere rijksmonument van de Gemeente Súdwest-Fryslân  in eigendom overgegaan naar de Stichting.

De situatie is nog heel vers en mede daardoor nog wat onzeker, maar vooralsnog blijft Cornélie op de vuurtoren wonen. Er zijn potentiële opvolgers, maar die zitten nog in een proeffase t.z.t moet er meer duidelijkheid komen.

Reid Jelles de Jong is 87 jaar geworden.