Toen we de informatie kregen dat er plannen waren om een nieuwe stadskraan te plaatsen, een copie van de vorige en die op dezelfde plaats aan de kade zou komen te staan, kwamen we al snel tot de ontdekking dat deze kraan onze gangway behoorlijk in de weg zou gaan zitten en een probleemloze en veilige toegang tot de Balder tot het verleden zou gaan behoren. Het ondereind van de gangway zou onder de staart van de kraan eindigen en niet meer bereikbaar zijn.
We gingen op zoek naar een oplossing, met als uitgangspunt dat de toegang gemakkelijk en vooral veilig moest blijven, eenvoudig te plaatsen en weg te halen moest zijn en waarbij de Balder op zijn eigen plek kon blijven liggen.
Verplaatsen van de gangway was geen optie, allerlei obstructies op het potdeksel van de verschansing zowel als aan dek verhinderden dat. Ook het verhalen van het schip naar voren of naar achteren gaf marginaal resultaat en de 4 m lange gangway inkorten tot 2,5 à 3 m zou de toegang tot het schip onacceptabel steil maken.
De oplossing werd uiteindelijk gevonden in het aanbrengen van een wegneembaar rond aluminium platform aan de verschansing van de Balder, aan de buitenzijde voorzien van een roestvast stalen ring, waaraan de gangway kon worden vastgehaakt. Hiertoe werd deze laatstgenoemde voorzien sterke roestvast stalen haken. De gangway kan op deze manier haaks op het schip danwel onder een hoek tot zelfs evenwijdig aan de scheepshuid worden geplaatst, zodat de kraan, noch andere obstakels op de kade niet meer van invloed zijn op de vrije toegang tot de Balder.
Verplaatsbare scepters met daartussen een net garanderen een veilig verblijf op het platform. Al met al een prachtig stukje werk geleverd door het Vlaardingse bedrijf Voscon (u weet wel, van “wat hebben wij niet van metaal gemaakt”).
Bijkomend voordeel is nog dat als in “vreemde havens” de kade of steiger niet al te breed is, de gangway voortaan altijd te gebruiken is.
Nu maar hopen dat we binnenkort weer bezoekers kunnen ontvangen en weer kunnen varen.
Jan Huis
SZB
19-10-2020