De nieuwe Hendrika Jacoba GY-127 voor Klaas van den Berg uit Urk is eind oktober  in de vaart genomen. De kotter is de nieuwste van een doorlopende reeks fly-shooter / twin-riggers afkomstig van Padmos in Stellendam. De flyshootvisserij is een vorm van kustvisserij, een moderne variant op de Deense snurrvod. Deze manier van vissen werd voornamelijk toegepast door de IJslandse, Deense en Schotse vissers. Sinds enkele jaren gebruiken ook diverse Nederlandse en Franse vissers deze techniek. De flyshootmethode is geschikt om door kleine tot middelgrote kotters beoefend te worden. Het is een tussenvorm van de zegen- en trawlvisserij. Een kotter die met de Schotse zegen vist, gaat niet voor anker. Bij de flyshoot houdt de schipper doormiddel van de schroef het schip in de gewenste positie.
Ook bij deze methode vindt de vangst overdag plaats en zorgen de lange lijnen voor het opschrikken van de vis, en doen deze bij het inhalen in het net belanden.

Van den Berg
In de veertigjarige geschiedenis van het vissersbedrijf Van den Berg is dit de eerste nieuwbouwer. De 24,95 meter lange en 8,50 meter brede Hendrika Jacoba vervangt de 40 meter lange bokker gebouwd in 1982 als GO-38. Vanwege restricties door corona werd het nieuwe schip formeel overgedragen op een bescheiden evenement voor familiekring van Klaas op de werf in Stellendam. De GY 127 (GY=Grimsby) heeft weliswaar een Engels registratienummer, maar het bedrijf is sinds het Brexit-referendum statutair in Schotland gevestigd.
Het nieuwe vaartuig is 15 meter korter dan de voormalige boomkorkotter die het vervangt,  is een aanzienlijk geavanceerder vaartuig, en verbruikt door de beperkte lengte ook minder brandstof.

Padmos schrijft op haar Facebookpagina: ‘Gisteren was het dan zover: het vertrek van de GY-127 ‘Hendrika Jacoba’ vanuit onze scheepswerf in Stellendam. Een prachtig project waar we van het begin tot het eind volop van hebben genoten.”